|
|
|
Пошук по сайту
Поділля має свій смак!
Відбулася презентація ілюстрованого альманаху з гастрономічної культури регіону «Поділля має свій смак!» Вікторії Церклевич, Анни Діль, Артема Блаути, Майї Онищук за особистої участі голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк.
На захід завітали директори обласних та публічних бібліотек області, краєзнавці, фахівці Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, здобувачі освіти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, поціновувачі локальної кухні Поділля та Хмельницької області. Дистанційно долучилися користувачі публічних бібліотек області.
Катерина Чабан, директорка бібліотеки, привітала авторів із виходом книги, яка побачила світ за підтримки голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк і БО «Благодійний фонд сім'ї Лабазюк «МИ ПОРУЧ». Зауважила, що захід проходить в умовах війни, тому запропонувала присутнім вшанувати хвилиною мовчання воїнів, які віддали життя за свободу, незалежність і територіальну цілісність України.
Віолета Олександрівна розповіла, чому вирішила підтримати це видання і розповсюдити його на публічні бібліотеки територіальних громад області; зазначила, що в альманасі відтворено унікальну гастрономічну спадщину Хмельниччини, котра є багатовіковим пластом культури, який варто не просто зберігати, а й переосмислювати, осучаснювати, представляти у світі як частину нашої ідентичності. Пані Віолета вручила авторам видання Грамоти Хмельницької обласної ради та квіти.
Вікторія Церклевич, науковиця, кандидат педагогічних наук, викладачка, публіцистка, наукова консультантка ресторанів локальної їжі та автентичної кухні, позаштатна наукова співробітниця Інституту Адама Міцкевича (м. Варшава, Республіка Польща), доцент Хмельницького університету управління і права ім. Л. Юзькова, охарактеризувала українську гастрономічну традицію, зробила акцент на стравах, які полюбляв готувати народ, а також зауважила, що в сьогоднішній трагічний час творення нової української нації ми повертаємося до питання національної гастрономії, адже кожен регіон області має свою їжу, яку готують вправні господині, використовуючи ресурси, котрі дає українська земля. Подякувала Віолеті Олександрівні за підтримку, адже саме завдяки їй вдалося реалізувати цей проєкт і залишити його в історії краю як пам’ять про локальну гастрокультуру.
Анна Діль, власниця ресторанів «Південна Брама», «Ресторація Шпігеля», викладачка фахових дисциплін в межах освітніх програм «Готельно-ресторанна справа», «Туризм» Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, старший викладач Хмельницького університету управління і права ім. Л. Юзькова, розповіла про структуру видання, зауваживши, що в книзі вміщено п’ятнадцять рецептів страв, які були приготовлені у вище перерахованих ресторанах. Також подякувала художниці-ілюстраторці видання Юлії Трімасовій, яка відтворила не лише страви, а й фасади будівель та інтер’єри ресторанів, що надало книзі вишуканості та естетичності.
Майя Онищук, заслужена артистка України, директорка Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, депутат Хмельницької міської ради, охарактеризувала елементи нематеріальної культурної спадщини Хмельницької області, зазначивши, що на сьогодні до місцевого списку НКС Хмельниччини входить 13 елементів і лише один – Самчиківський розпис – внесений до національного переліку. Наголосила на важливості збереження цих елементів та закликала присутніх виявляти і фіксувати нові у своїй місцевості, адже все це є невід’ємною складовою національної самобутності України.
Насамкінець заходу відбулося вручення видання з дарчими написами представникам публічних бібліотек області.
Присутнім презентовано книжково-ілюстративну виставку «Національна кулінарна спадщина України».
|
|