Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Презентація путівника жестовою мовою Ганни Ткач та Ольги Рибак «Ручна-Зручна розмова»


Відбулася презентація путівника жестовою мовою Ганни Ткач та Ольги Рибак «Ручна-Зручна розмова» в рамках ХVIII Обласного форуму «Книжкова весна на Хмельниччині» з нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права.

Книжку презентували авторка-упорядниця Ганна Ткач та перекладачка жестовою мовою Ольга Рибак.

Ганна Ткач – харків’янка, від початку повномасштабної війни виїхала за кордон, онлайн розповіла присутнім як виникла ідея створення путівника та хто допомагав її втілити; про співпрацю з громадською організацією «Інклюзивно привітні» та Ольгою Рибак, яка й переклала путівник жестовою мовою.

Пані Ганна зазначила, що путівник покликаний зменшити дистанцію між суспільством та людьми з порушенням слуху, підвищити інклюзію та інтегрувати людей, створити можливість діалогу через володіння спільною мовою.

Ольга Рибак – директор Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру № 1 ознайомила з особливостями втілення на папері динамічної жестової мови, розповіла про співпрацю з авторкою-упорядницею та художником, продемонструвала як користуватися доданими в книгу QR-кодами з посиланнями на відеоуроки жестової мови та запропонувала молоді спробувати жестовою мовою показати найпоширеніші слова та вирази.

Пані Ольга наголосила, що цільова аудиторія цієї книги – діти та юнацтво, адже в дитячому віці бар’єри зрушити найлегше, але вона стане в нагоді і дорослим. В книжці представлені основні слова та вирази, які полегшать порозуміння та залучать людей з вадами слуху у суспільне життя. Матеріал наданий в легкій розмовній формі.

Для присутніх презентовано тематичну книжкову виставку «Світ один на всіх». У заході взяли участь офлайн учнівська молодь ліцею № 16 імені Володимира Козубняка Хмельницької міської ради та Хмельницької спеціальної загальноосвітньої школи № 33 та онлайн фахівці та користувачі публічних бібліотек територіальних громад області.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com