Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Чи можливе право на життя під час війни?


«Чи можливе право на життя під час війни?» – тема виїзного засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об`єктиві» за участю Алли Касянюк, експертки з захисту прав дітей Регіонального представницва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області.

Здобувачі загальної середньої освіти ліцею № 10 Хмельницької міської ради переглянули та обговорили документальну стрічку «Фортеця Маріуполь. Орест» української режисерки Юлії Гонтарук з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

«Фортеця Маріуполь» – це цикл фільмів, побудованих на відеодзвінках до воїнів, які були оточені російською армією у Маріуполі на заводі «Азовсталь». Героєм фільму став Дмитро Козацький (позивний «Орест») – колишній зв`язківець, а нині голова прес-служби полку «Азов» у Маріуполі. Орест від початку російського вторгнення висвітлював світові ситуацію в місті та на «Азовсталі», де потрапив у російський полон. Уже після виходу фільму, Дмитра після чотирьох місяців у неволі повернули додому під час обміну полоненими.

Вчителька історії, права та громадянської освіти Галина Хруленко нагадала учасникам про оборону Азовсталі та облогу під бомбардуваннями. «Оборонці Маріуполя стримували найбільш боєздатні угрупування російської армії, затягуючи час, поки Україна чекала на озброєння, а ЗСУ перегруповувалися на інших ділянках фронту. Маріуполь став певним символом опору в російсько-українській війні. Це найбільше місто, яке захопили та зруйнували окупанти під час широкомасштабної війни», – сказала пані Галина.

Присутні обговорили найголовніше право – право людини на життя, закріплене Конституцією України та міжнародними правовими документами; права людини, які можуть порушуватись під час війни і як їх захистити.

Алла Касянюк, експертка заходу, розповіла про правові механізми захисту прав людини під час війни та наголосила: «Права людини в умовах війни є невід`ємною та ключовою цінністю. Вони повинні бути захищені і гарантовані як на рівні конституційних положень, так і на рівні нормативно-правового регулювання… Жодна людина не має бути позбавлена права на життя. Право на життя страждатиме, коли людина не зможе задовольнити свої базові потреби: їжа, доступ до повітря та питної води; отримання медичної допомоги, перебування у придатних для життя умовах проживання (температура повітря, санітарні умови) тощо. Війна ставить під загрозу або унеможливлює задоволення цих потреб. Право на життя в умовах війни майже беззахисне».

Учасники поділилися своїми враженнями від історії головного героя; говорили про дітей в укриттях, їхні буденні бажання. В групах обговорили репліки з фільму.




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com