Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Казанки типу Хеммоор з території України


Відбулася презентація книги «Казанки типу Хеммоор з території України» (каталог) за участю авторів Олега Петраускаса, Олександра Надвірняка та Олега Погорільця.

У монографії наведено каталог казанків типу Хеммоор, знайдених на території України та надана детальна інформація про знахідки, їх надходження та попереднє визначення типології й хронології виробів римського походження. Видання здійснене за фінансової та організаційної підтримки Рятівної археологічної служби України, відділу археології ранніх слов’ян інституту археології Національної академії наук України та Державного історико-культурного заповідника «Межибіж». Презентація відбулася у змішаному форматі.

На презентацію завітали здобувачі вищої освіти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та Хмельницького інституту імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України ПрАТ «ВНЗ Міжрегіональна Академія управління персоналом».

Під час заходу хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять воїнів-захисників, які віддали життя за свободу і незалежність України.

Олег Погорілець, директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» розповів про важливість археології для національної та історичної пам’яті; десятирічну кропітку працю над виданням та про те, що каталог допоможе пролити світло на події, які відбувалися на теренах України дві тисячі років тому та на зародження, розвиток Черняхівської культури. Поділився планами на майбутнє щодо підготовки наступного видання.

Олександр Надвірняк, координатор проєкту «Terra Amadociae», науковий співробітник сектору археології ДІКЗ «Меджибіж» проінформував про новий аспект дослідження історії Поділля і Південно-Східної Європи першої половини I тис. н.е.

Олег Петраускас, кандидат історичних наук, завідуючий відділом ранніх слов’ян Інституту археології Національної академії наук України, який доєднався онлайн, повідомив про продовження археологічних розвідок під час війни, плідну співпрацю з ДІКЗ «Межибіж». Наголосив, що зібрана інформація у монографії набуде цінності через роки та про важкі часи розвитку археології в незалежній Україні. І запевнив, що археологи продовжують боротися за збереження національної спадщини.

Дистанційно до презентації долучився Ростислав Терпіловський, професор Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Присутні ознайомилися з музейними артефактами Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», які були представлені на презентації.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com