Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Листи забутого життя


Відбулася прем’єра книги «Листи забутого життя» Василя Горбатюка, члена Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, директора Хмельницького обласного літературного музею, уродженця села Гнатівці Хмельницького району.

У літературно-художньому виданні автор висвітлив життя і творчість Павла Богацького – військовика, письменника, редактора і журналіста, видавця журналу «Українська Хата», що виходив у 1909-1914 рр. і з котрого й розпочалася модернова українська література, нашого земляка із села Купин (нині це Городоцька територіальна громада).

Книга «Листи забутого життя» видана за сприяння державної установи «Український інститут книги» за кошти державного бюджету України та призначена для поповнення бібліотечних фондів.

До виступу на заході були запрошені усі причетні до створення та виходу книги: Роман Рущенко, очільник відділу підтримки бібліотек та книговидання Українського інституту книги; Володимир Шовкошитний, директор видавництва «Український пріоритет», де вийшли «Листи забутого життя», письменник. Він розповів про творчу працю над книгою. «На прикладі життя Павла Богацького показана ціла епоха, яка має відгомін і сьогодні», – наголосив пан Володимир. Віктор Прокопчук, доктор історичних наук, професор, Почесний краєзнавець України з Дунаєвеччини, який першим досліджував життя та діяльність Павла Богацького на Хмельниччині, писав про нього наукові статті, замітки у періодичних виданнях, а також листувався з сином - Левком Богацьким.

Автор книги, Василь Горбатюк розповів про десятирічну історію написання книги, героя якої доля закинула у буремні роки української революції далеко від України та рідної Городоччини у місця еміграції: Польщу, Чехію, Німеччину та в Австралію та провів паралель циклічності українського шляху до незалежності та прикладу патріотизму Павла Олександровича і сучасників.

Директорка Хмельницької ОУНБ Катерина Чабан наголосила, що книга «Листи забутого життя» вийшла накладом у тисячу примірників та розійшлася по книгозбірнях усієї України. Хмельниччина отримала 38 примірників, що розподілені серед публічних бібліотек територіальних громад області. Подякувала автору видання за багаторічну плідну працю і висвітлення життя та творчості маловідомих краян, які у свій час були послідовниками національної ідеї та гідно несли українське слово, навіть за кордоном.

Тетяна Лісовська, студентка Національного університету «Острозька академія» презентувала виставку-інсталяцію «Син Подільської землі» із фондів бібліотеки.

Модерувала захід Альона Радецька, поетеса, членкиня Національної спілки письменників України, бібліотекар відділу краєзнавства.

Прем’єра книги відбувалася у змішаному форматі.

На захід завітали представники органів місцевого самоврядування, письменники, краєзнавці, науковці, освітяни, здобувачі освіти Хмельницького обласного ліцею та здобувачі вищої освіти Хмельницького інституту імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України ПрАТ «ВНЗ Міжрегіональна Академія управління персоналом», колеги з обласних та наукових бібліотек, земляки та представники Лісогринівецької сільської територіальної громади та поціновувачі творчості Василя Горбатюка. Онлайн долучилися викладачі та здобувачі вищої освіти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, користувачі публічних бібліотек області.

Під час заходу хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять воїнів-захисників, які віддали життя за свободу і незалежність України.








 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com