Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Презентація книги «Дума про добровольця» Сергія Деркача


В рамках Національного тижня читання – 2023 відбулася презентація книги «Дума про добровольця» Сергія Деркача, українського письменника, лавреата Всеукраїнської премії імені Михайла Коцюбинського у номінації «Художня література», члена спілки слов’янських письменників України, уродженця м. Вінниця.

Ця книга про Сергія Оврашка – молодшого сержанта 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» Збройних сил України, учасника російсько-української війни, який загинув у 2014 році, уродженця села Коськів, що на Шепетівщині.

На захід завітали письменники, заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори, бібліотекарі, здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Хмельницької міської ради та вищої освіти Університету економіки та підприємництва м. Хмельницький.

На платформі ZOOM доєдналися Ірина Зелененька, заступниця голови Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України по роботі з молоддю, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, батьки Сергія Оврашка, дружина двоюрідного брата Ольга Грищук, вчителі, мешканці с. Коськів Ленковецької сільської територіальної громади, а також користувачі публічних бібліотек області.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять воїнів-захисників, які віддали життя за свободу і незалежність України.

Катерина Чабан, директорка бібліотеки, розповіла про Національний тиждень читання – 2023, який цьогоріч триватиме з 4 до 10 грудня під гаслом «Бути своїми». Пані Катерина наголосила, що саме з цієї воєнної книги про нашого земляка розпочинається цикл заходів у бібліотеці.

Сергій Деркач розповів про історію написання книги, перебування у батальйоні «Айдар», спілкування з бойовими побратимами Сергія Оврашка на передовій, а також висловив щиру вдячність матері Світлані Дмитрівні, яка доклала значних зусиль для того, щоб ця книга побачила світ. Автор зауважив, що у книзі змінено імена (нашого Героя називають Олекса з позивним «Мамай»), позивні, назви батальйонів, деякі населені пункти через те, що вона не стільки історична, скільки художня, тому й дає поштовх до фантазії. Але 80 % написаного – реальні події, спогади, люди.

Під час заходу Світлана Дмитрівна розповіла про дитинство сина, успіхи та надзвичайну жагу до навчання, молоді роки, родину та непростий шлях, щоб стати на ноги й гідно забезпечувати родину, а також про службу у війську, як він воював і за що.

Про навчання в Коськівській загальноосвітній школі I-III ступеня, його шкільні роки розповів колишній вчитель історії Леонід Терещук. Своїми спогадами поділилася і Ольга Грищук, дружина двоюрідного брата Олександра, яка зачитала власний вірш-присвяту Сергію та вірш його доньки Діани Оврашко.

Про вшанування пам’яті Героя говорив староста Коськівського старостинського округу Ленковецької сільської територіальної громади Олександр Столярчук та завідуюча Коськівською сільською бібліотекою Світлана Пекар.

Василь Горбатюк, директор Хмельницького обласного літературного музею, подякував Сергію Деркачу за книгу і наголосив, що такі видання дуже потрібні нам зараз і будуть потрібні в майбутньому, бо це наша історія, це наші Герої.

Ведуча заходу, бібліотекарка, літературна критикиня Альона Радецька відзначила легкість написання книги, її безпосередність, патріотичне спрямування, яке гартує і душу, і тіло.

На завершення заходу прозвучав Гімн Українських Січових Стрільців. З екрану майоріла щира усмішка Сергія Оврашка як віра у краще життя – життя без війни.







 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com