Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Повість-реквієм Григорія Храпача «Під хрестом» – трагічна сторінка голодомору 1932 –1933 років


Відбулася читацька конференція «Повість-реквієм Григорія Храпача «Під хрестом» – трагічна сторінка голодомору 1932 –1933 років» в рамках обласного туру пам’яті «Син Прибузької землі», приуроченого 10-й річниці з дня смерті поета і прозаїка та 90-м роковинам Голодомору.

Організаторами туру пам’яті є: Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека, Хмельницький обласний літературний музей; Хмельницька обласна організація Національної спілки письменників України та Гвардійська сільська територіальна громада.

Черговою локацією став Хмельницький обласний літературний музей.

На захід завітали письменники, викладачі вищих навчальних закладів Хмельницького, студентська та учнівська молодь, мешканці Гвардійської сільської територіальної громади, бібліотекарі обласних бібліотек, родичі письменника.

Відкрив захід Василь Горбатюк, директор Хмельницького обласного літературного музею, який розповів про страшні 1932-1933 роки, зауваживши, що Голодомор уже офіційно визнано геноцидом українського народу і наголосив, що сьогодні, під час війни, росія продовжує чинити подібні безчинства.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять невинно убієнних, які загинули голодною смертю, а також віддали шану письменнику Григорію Храпачу. Запалили свічку пам’яті.

Олена Баворовська, заступниця директорки Хмельницької ОУНБ з внутрішньобібліотечних питань, перерахувала заходи, які вже відбулися в рамках туру пам’яті, і зауважила, що читацька конференція є заключною і підсумковою.

«Загалом надійшло чотирнадцять пропозицій-виступів на нашу читацьку конференцію, – повідомила пані Олена. – Більшість із них – від студентів та учнів. Це той результат, який показує, що ми ніколи не були і не будемо байдужими до теми Голодомору, бо це не просто одна із трагічних сторінок нашої історії, це – невимовний біль, який житиме у душах українців цілими поколіннями».

Читацька конференція складалася з трьох частин. Перша – загальні відомості про Голодомор в Україні; друга – тема голодоморів у літературі, третя – безпосереднє обговорення повісті-реквієму «Під хрестом» Григорія Храпача.

Про свої дослідження з теми Голодомору повідомив Віталій Мацько, доктор філологічних наук, професор, краєзнавець-дослідник. Марія Фещук, ветеран в галузі освіти, відмінник освіти України, навела факти Голодомору 1932-1933 років в Хмельницькому районі, а Олег Письменний, вчитель історії Гвардійського ліцею та Вероніка Майдан, учениця 9-Б класу цього навчального закладу, розповіли про ті страшні голодні роки на теренах Гвардійської громади, зачитали спогади земляків.

Тему Голодомору в українській літературі у своїй доповіді висвітлила студентка Хмельницького національного університету Анастасія Дзядзя (науковий керівник – Любов Олійник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології Хмельницького національного університету). Людмила Данилюк, заступниця директора Хмельницького обласного літературного музею, зробила акцент на творчості тих письменників Поділля, які писали про Голодомор.

Про геноцид вустами правди і болю говорила Любов Сердунич, письменниця, членкиня НСПУ та НСЖУ. Вона повідомила присутнім про свої книги, де представлені власнозібрані дослідження з уст людей, познайомила із словотворами доби голодомору та фольклором того часу.

Галина Храпач, невістка письменника Григорія Яковича, розповіла про історію написання повісті-реквієм, яку автор створив за три дні і після цього потрапив на лікарняне ліжко.

«Повість-реквієм «Під хрестом» Григорія Храпача як свідчення геноциду» – тема виступу Зоряни Козьольок, учениці 8-А класу Гвардійського ліцею (керівник – Людмила Дерепа, вчителька української мови і літератури).

Дарина Редько, студентка Хмельницького національного університету, охарактеризувала жанрово-стильові особливості повісті-реквієму.

Студентка Хмельницького національного університету Діана Сторожук провела паралелі між трагедією дитинства у повісті-реквіємі «Під хрестом» Григорія Храпача і тим, що відбувається сьогодні в Україні (керівник – Інна Приймак, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології ХНУ).

Лілія Басистюк, заступниця директора з виховної роботи Копистинського НВК Хмельницької міської ради проаналізувала формування родинних цінностей у повісті-реквіємі «Під хрестом».

Дар’я Ляхова, учениця 10 класу Гвардійського ліцею, висвітлила питання формування філософського бачення Голодомору у повісті-реквіємі (керівник – Олена Мосур, вчителька української мови і літератури).

Про трагедію у власній родині, пов’язану з Голодомором, та особисте знайомство з Григорієм Храпачем розповіла педагогиня Гвардійського ліцею Олена Середюк. Здобувачі освіти цього навчального закладу Нікіта Фурман, Анастасія Муравель, Вікторія Кичман, Анастасія Сорочук інсценізували уривок «Надкуси…» з повісті- реквієму «Під хрестом», а свій роздум «Життя над прірвою» зачитала Софія Кармаліта, учениця 8-Б класу (керівник – Наталія Цімар, вчителька української мови і літератури).

Присутнім було презентовано виставку-інсталяцію «Голодомор: чорна сповідь моєї Вітчизни і її затамований біль» з фондів Хмельницької ОУНБ та Хмельницького обласного літературного музею.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com