Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Революція Гідності: на шляху до історії


Відбулася зустріч-дискусія «Революція Гідності: на шляху до історії» для здобувачів освіти комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей № 5 Хмельницької міської ради». На заході були присутні: Олексій Наконечний – активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності, офіцер 19-ї ракетної бригади «Свята Варвара» та Ольга Чорна - начальниця відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

Учасники зустрічі переглянули та обговорили документальний фільм «Євромайдан SOS» https://docuclub.docudays.ua/movies/item/-yevromaydan-sos/ режисера Сергія Лисенка з колекції DOCU/КЛУБ – Docudays UA.

Документальна стрічка «Євромайдан SOS» про взаємодопомогу та волонтерство. Це розповідь про те, як розвивалася перша масштабна волонтерська ініціатива в Україні, як під час Революції Гідності люди об’єдналися, щоб захищати права інших людей.

Керівниця кіноклубу Зоя Філіпенко розповіла присутнім про мету та специфіку роботи кіноклубу. Перед переглядом фільму учасники висловили свої припущення щодо змісту фільму, зважаючи на його назву.

Про передумови Майдану, надмірну владу Януковича та його оточення, корупцію, свавілля правоохоронних органів та сил спецпризначення, ризики і загрози, які доводилося долати учасникам протесту, уроки Майдану та виклики, що постали перед країною через російську агресію, говорив експерт Олексій Наконечний.

«У нас не було чим відбиватися, а у ворога було все необхідне, вся амуніція. Ворог обстрілював вночі світло-шумовими гранатами. Багато було поранень від маленьких осколків та опіків… На ніч ми намагалися з Майдану відправити жінок, дітей, людей похилого віку… Люди приносили все, що могли… Це був Майдан єднання нації…», – згадує Олексій.

Експертка Ольга Чорна наголосила: «В Конституції України закріплено, що ми формуємо європейські цінності і кожна людина має гарантоване право на безоплатну правничу допомогу».

Пані Ольга розповіла про роботу системи безоплатної правової допомоги загалом та особливості реалізації прав затриманих осіб на призначення захисника під час Майдану; розповіла учням про притягнення до відповідальності за виконання злочинних наказів. Зауважила, що будь-кому в нашій державі надається безоплатна правнича допомога у формі захисту, навіть особам, які підозрюються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки та оборони. Це також у черговий раз свідчить, що Україна - правова держава.

Під час обговорення фільму торкнулися теми війни в Україні та відбудови країни. Окремо з аудиторією обговорили питання документування воєнних злочинів у сьогоднішніх умовах.








 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com