Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Золотий скальпель хірурга Анатолія Велєва


Відбулася презентація історико-біографічного видання «Золотий скальпель хірурга Анатолія Велєва», автором якого є Петро Слободянюк – краєзнавець, культуролог, архівіст, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України.

На захід завітали краєзнавці, історики, бібліотекарі, медики, а також онлайн, на платформі ZOOM, доєдналися викладачі та студентська молодь Кам’янець-Подільського, Шепетівського та Чемеровецького медичних фахових коледжів.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять воїнів-захисників, які віддали життя за свободу і незалежність України.

Нововидана книга присвячена життю та професійній діяльності видатного лікаря-хірурга-онколога Хмельницького обласного протипухлинного центру, болгарина з українським походженням, людини відкритої душі, доброго серця і великої справи – Велєва Анатолія Миколайовича. У ній йдеться про велику онкологічну лікувально-медичну практику на Хмельниччині – успішну, багатофункціональну, самовіддану.

Автор книги Петро Слободянюк перерахував заслуги Анатолія Миколайовича – одного із засновників щелепно-лицьової онкохірургії на Хмельниччині, який упродовж майже півстоліття здійснив понад десять тисяч високопрофесійних хірургічних операцій для онкологічних хворих.

«Його віддана праця гідно оцінена державою. Лікаря нагороджено грамотою Верховної Ради України, численними відзнаками Міністерства охорони здоров’я України, обласної ради та облдержадміністрації. Також він нагороджений медаллю «Знання, душу, серце – людям» Всеукраїнського об’єднання «Країна», є членом громадських рад при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради та облдержадміністрації. Та найголовніша нагорода для Анатолія Велєва – щира вдячність від людей – його пацієнтів», – наголосив Петро Якович.

Про медичну діяльність лікаря та його особистий внесок у розвиток цієї галузі розповіла Марина Жила, лор-онколог відділення новоутворень голови та шиї. Вона розповіла, що знає лікаря ще з дитячих років і пам’ятає, як він з її батьком починали розбудовувати онкодиспансер.

Микола Голуб, колишній помічник голови обласної ради, зауважив, що книга вийшла заслужено і зачитав вірш про Анатолія Велєва, в якому зробив акцент на тому, що його прізвище читається однаково в обох напрямках (зліва направо та справа наліво), тобто є палідромом.

Леонід Шерстинюк, професор Хмельницького національного університету, заслужений художник України, почесний член Українського товариства мисливців та рибалок, хороший друг лікаря, розповів про їхні спільні хобі (рибальство, мисливство тощо) і зауважив, що загальновідомий вислів «Людина, яка не вміє відпочивати – не вміє працювати» поєднує його з Анатолієм Миколайовичем.

Сергій Шенькарук, колишній директор обласного Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, поділився спогадами про перше знайомство з Анатолієм Велєвим і залучення його до громадського об’єднання «Моржі Поділля». Відтоді підтримує тісний зв'язок із ним.

Музичні вітання линули від народного аматорського вокально-інструментального ансамблю «Барви» Центру національного виховання учнівської молоді (керівник – Володимир Купчин).

Під час заходу презентовано книжково-ілюстративну виставку «Історія медицини Хмельниччини в особах і подіях» з фондів Хмельницької ОУНБ.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com