Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки


Проведено майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки з кукурудзяного листя для підтримки та відновлення культурної спадщини і українських народних традицій.

Учасники заходу, серед яких були і вимушено переміщені родини, ознайомились з історією виникнення ляльки-мотанки, традиціями та звичаями, які пов’язані з нею, а також навчилися виготовляти ляльки з кукурудзяного листя.

Мистецтво створення ляльки-мотанки має глибоке коріння в українській культурі та становить важливу частину етнічного доробку. Ця лялька є віддзеркаленням прадавньої культури, традицій і світовідчуття наших праотців. Лялька-мотанка передавалася від предків нащадкам, уособлюючи знання, що йдуть від покоління до покоління, в яких сплелися традиції, цінності, вірування і погляди.

Українські національні обереги – безцінна спадщина минулих часів. Давні слов’яни вірили, що світ населений добрими і злими духами, невидимими для людського ока. Тому й створювались спеціальні обереги, щоб захищати життя і здоров’я людей від зла. Лялька-мотанка, або як її ще називають лялька вузликова, завжди вважалася оберегом в українській родині. Це дуже стародавній сакральний оберіг. Люди вважали, що ця лялька захищає їх від лиха та біди. Коли береш у руки таку мотанку – відчувається запах стиглої кукурудзи, аромати поля і землі.

Майстер-клас допоміг присутнім зануритись у витоки української культури та відчути зв’язок з традиціями нашого народу через творчість.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com