Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

До Дня незалежності Республіки Польща


До Дня незалежності Республіки Польща відбулася пізнавально-патріотична година «Польща: витоки і становлення держави»Захід організовано спільно з ГО «Центр слов’янських мов та культур» (голова Неля Адамчук). На зустріч завітали представники польської спільноти міста, закладів освіти, молодь, відвідувачі бібліотеки. Серед гостей – голова Хмельницького осередку Спілки поляків в Україні Франц Міцінський, радник голови Хмельницької ОВА Олександр Шимчук, завідуючий кафедрою туризму та готельної справи ХНУ Ігор Журба, голова ГО «Батьківська ініціатива м. Хмельницького» Ольга Яневич-Федишина.

Вони привітали присутніх з 105-річницею польської незалежності, висловили слова вдячності полякам за допомогу Україні у протидії російській агресії, зазначили важливість єдності польського і українського народів, уроків історії, які важливі для обох країн. Під час зустрічі говорили про різні періоди становлення польської держави, зокрема про історичне проголошення незалежності Польщі у 1918 р. і безпосередньо про людину-символа цього свята Юзефа Пілсудського, шлях до незалежності у боротьбі з комуністичною владою ПНР та участь у цих подіях вихідців з України Анни Валентинович та Кшиштофа Довгялло. Анна Валентинович - легенда «Солідарності», яка увійшла в історію Польщі як «мати польської незалежності» і присвятила своє життя боротьбі з комуністичною диктатурою. Кшиштоф Довгялло - польський архітектор, профспілковий діяч і політик, автор «Балади про Янека Вишневського», культової пісні польського антикомуністичного підпілля і робітничого протесту.

До уваги відвідувачів представлено книжкову виставку видань з історії та краєзнавства Польщі з фонду відділу літератури іноземними мовами. Вірші патріотичної поезії польською мовою звучали у виконанні учнів ліцею №18 (вчитель Маріна Колесник).

В другій частині свята всі охочі взяли участь в онлайн-вікторині з історії Польщі на платформі «Kahoot». Потому згрупувалися у команди, де кожен зміг виразити свої емоції, знання з приводу святкової дати на папері у виготовленні плакатів та малюнків, до яких підійшли з гумором та креативом. На згадку про подію і участь в ній отримали дипломи від «Центру слов’янських мов та культур». Z Dniem Niepodleglosci, Polsko!




 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com