Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Майстер пензля – Григорій Храпач


«Майстер пензля – Григорій Храпач» – презентація картин із приватної колекції родини Храпачів, що відбулася у рамках обласного туру пам’яті «Син Прибузької землі», приуроченого 10-й річниці з дня смерті поета, прозаїка, члена Спілки письменників України, художника, музиканта, ветерана Другої світової війни, лавреата обласних премій імені Тараса Шевченка та Микити Годованця, міської премії імені Богдана Хмельницького, нашого земляка, уродженця села Гелетинці Хмельницького району.

На захід завітали художники, письменники, бібліотекарі публічних бібліотек області, студентська молодь вищого професійного училища № 25 м. Хмельницького та Хмельницького професійного ліцею № 8, родина Григорія Храпача та односельчани.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Григорія Яковича, а також воїнів-захисників, які віддали своє життя за свободу та незалежність України.

Про тур пам`яті, який стартував у березні цього року, розповіла Катерина Чабан – директор Хмельницької ОУНБ.

Петро Маліш – прозаїк, журналіст, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, співорганізатор туру пам’яті пригадав, яким був Григорій Храпач за життя, охарактеризував його багатогранність душі та людські чесноти.

«Малярство – така ж поезія душі, як і словесна. І Григорій Якович її мав. Його почуття та емоції прагнули вихлюпнутися в картинах, саме тому він часто брався за олівець, а потім за фарби…», – наголосив Петро Іванович.

Невістка художника Галина Степанівна розповіла про те, як створювалися картини, адже часто спостерігала за роботою митця і обговорювала з ним його малюнки. Саме завдяки їй ми мали можливість споглядати неповторність художньої краси майстра пензля Григорія Яковича, адже більшість робіт вона привезла зі свого домашнього архіву.

«Малювати його тягнуло кожну хвилину, і він біг чи то у поле, чи до річки, чи у ліс, щоб передати навколишню красу», – зауважила пані Галина.

З професійної точки зору проаналізували художню творчість Григорія Яковича Марина Заславська – старша наукова співробітниця Хмельницького обласного художнього музею та Олена Чебан – викладачка образотворчого мистецтва Хмельницької школи мистецтв, які уважно вивчили кожну картину, кожен етюд, кожен ескіз та допомогли у створенні експозиції, що була представлена на заході.

Звучали чарівні мелодії скрипки – музичного інструменту, який з раннього віку самотужки опанував і яким вправно володів Григорій Якович Храпач. У виконанні сімейного дуету Юлії та Богдана Шилько, мешканців села Гелетинці, прозвучали «Мелодія» Мирослава Скорика, «Гуцулка Ксеня» та «Ой ти, дівчино, з горіха зерня…».








 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com