Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Слово, осяяне любов’ю


Відбувся вечір пам’яті «Слово, осяяне любов’ю» в рамках обласного літературного туру «Розтану сам – лишу свою надію!», який проведено спільно з Хмельницьким обласним літературним музеєм та Хмельницькою обласною організацією Національної спілки письменників України.

Це п’ятий, заключний захід, який проходив протягом року та був присвячений 80-річчю з дня народження письменника, члена Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України, літературознавця, журналіста, критика Миколи Антоновича Мачківського.

Віддати данину світлої пам’яті, проаналізувати творчість митця слова або відкрити його для себе зібралися письменники, рідні, друзі, студентська молодь Хмельницького інституту імені Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України ПрАТ «ВНЗ «Міжрегіональна Академія управління персоналом» у бібліотеці та користувачі територіальних громад Хмельниччини на платформі ZOOM.

Директорка бібліотеки Катерина Чабан наголосила на важливості проведення соціокультурних заходів, пов’язаних з життям і творчістю видатних подолян, зокрема Миколи Мачківського.

Журналіст, публіцист, голова обласної організації Національної спілки письменників України Петро Маліш у своєму слові про ювіляра підкреслив значення збереження пам’яті про Миколу Мачківського.

Поетеса, членкиня Національної спілки письменників України Ніна Шмурікова поділилася спогадами про ювіляра, прочитала вірш, присвячений його пам’яті.

Слово про літературного побратима, його творчість виголосили директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк та поет, гуморист, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України Анатолій Ненцінський.

Надзвичайно зворушила своїми спогадами дружина письменника Марія Іванівна.

Присутні хвилиною мовчання вшанували Миколу Мачківського та запалили свічку пам’яті.

В рамках заходу експонувалася книжкова виставка «Микола Мачківський – поет, прозаїк, літературознавець», на якій представлені твори Миколи Мачківського та література про нього з фондів Хмельницької ОУНБ. Книжкова виставка доповнена експонатами Хмельницького обласного літературного музею: друкарською машинкою, на якій працював письменник, нагородами, особистими листами та фотографіями Миколи Мачківського.

У зв’язку з оголошеною повітряною тривогою захід продовжений в укритті, де звучали поезії Миколи Мачківського з вуст фахівчинь бібліотеки Вікторії Луцюк та Аліни Марчук. Завідувачка краєзнавчого відділу Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Ковальчук поділилася своїми спогадами від співпраці з Миколою Мачківським.








 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com