Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Мелетій Смотрицький: церковний діяч, просвітитель, письменник – полеміст, філолог


«Мелетій Смотрицький: церковний діяч, просвітитель, письменник – полеміст, філолог» – тема краєзнавчих читань, які відбулися на платформі ZOOM.

У заході взяв участь Віктор Прокопчук – доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, член-кореспондент Української академії історичних наук, член Національної спілки краєзнавців України, Почесний краєзнавець України, який ознайомив учасників з основними віхами життя Мелетія Смотрицького та розповів про «білі плями» біографії щодо встановлення точної дати його народження.

Кандидат богослов’я, протоієрей Олександр Дацюк говорив про Мелетія Смотрицького як одну з найцікавіших і найсуперечливіших постатей в релігійному житті першої половини XVII століття; причини еволюції поглядів церковного діяча та його перехід на нові позиції в релігійному житті.

Альона Радецька – старший науковий співробітник Хмельницького обласного літературного музею, випускниця Національного університету «Острозька академія», де навчався свого часу Мелетій Смотрицький, розповіла про нього як про полеміста.

Голова Кам’янець-Подільського об’єднання Товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка Славко Полятинчук зосередив увагу на просвітницькій діяльності Мелетія Смотрицького.

До краєзнавчих читань долучилися мешканці Смотрицької селищної територіальної громади, земляки Мелетія Смотрицького. Тетяна Катеренюк та Галина Хмурковська, фахівці Смотрицького ліцею імені Мелетія Смотрицького, розповіли про вшанування пам’яті особистості Мелетія на теренах малої його батьківщини; історію створення музею видатного земляка в школі та здійснили віртуальний екскурс; започаткування Дунаєвецької районної премії імені Мелетія Смотрицького та її лауреатів. Повідомили про те, що вчителька ліцею Олександра Войцехівська створила програму вивчення життя і творчості Мелетія Смотрицького в курсі літератури рідного краю. Здобувачі освіти ліцею декламували уривки з творів Мелетія Смотрицького.

Присутнім презентовано книжково-ілюстративну виставку «Син Подільської землі» із фондів бібліотеки.











 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com