Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Шлюбний контракт: за чи проти?


«Шлюбний контракт: за чи проти?» – тема ток-шоу для мешканців територіальних громад та користувачів публічних бібліотек на платформі ZOOM.

Про непростий процес – створення нової сім’ї, який зачіпає майже всі сфери життя подружжя, а також скептичне ставлення українців до шлюбного договору говорила завідувачка сектору регіональної і правової інформації Зоя Філіпенко.

Анна Бенькалович – головна фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області сказала: «Про шлюбний договір нам відомо більше із зарубіжних фільмів, ніж із реального життя… Це інструмент регулювання шлюбних відносин, який вже є в українському законодавстві понад 29 років та сприймається він неоднозначно, тобто є різне ставлення до самоінституту сімейного права, бо в багатьох сформувалася думка, що шлюбний контракт – це показник недовіри в стосунках та передвісник розлучення…». Пані Анна ознайомила присутніх з поняттям «шлюбний контракт (договір)», змістом та умовами його укладання; розповіла про права та обов’язки, які він може регулювати; навела статистичні дані щодо його укладання в Україні та вказала на основні переваги та недоліки.

Про актуальність теми, право відмови від договору, зміну, розірвання шлюбного договору говорила Руслана Матущак – заступниця начальника відділу з забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Хмельницького Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, адвокатка. Пані Руслана навела приклади особливостей зіркових шлюбних контрактів та наголосила, що шлюбний договір має укладатися особисто, а не через представника, від нього можна відмовитися, але одностороння відмова не допускається, лише за спільною згодою. Розповіла учасникам як працюють шлюбні контракти та від яких проблем вони можуть убезпечити; говорила про практичну сторону шлюбних контрактів; розглянула судову практику, яка склалась в Україні з приводу розірвання чи визнання недійсним шлюбного договору.

Про те, як говорити про шлюбний контракт із партнером розповіла Тетяна Матвійчук – практикуюча психологиня, психотерапевтка, кандидатка психологічних наук, доцентка Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту. «…Шлюбний договір – це не питання недовіри, а навпаки, питання ще більшої довіри один до одного… але це і чесні речі по відношенню до власного захисту, власного внеску в сімейне життя, у виховання дітей, їх забезпечення та розвиток. Я вважаю, що в перспективі все-таки питання шлюбного договору в Україні буде відкритим, розповсюдженим та не сприйматиметься так вороже», – сказала пані Тетяна.

Участь в онлайн-зустрічі взяли понад 40 учасників із 25 територіальних громад області, які вислови власні думки щодо актуальності укладання шлюбного контракту.







 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com