Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Все про вініл


12 серпня відзначається День вінілових платівок.

З цієї нагоди презентовано виставку-інсталяцію «Все про вініл» для відвідувачів Літнього читального залу та внутрішньо переміщених осіб.

Присутні ознайомилися з колекцією грамплатівок, які зберігаються у відділі мистецтв. Окрім музичних записів різних жанрів, користувачі слухали поезію, вистави, звуки природи, дитячі казки.

Завітайте у відділ мистецтв та отримайте нові враження й приємні спогади у звуках вінілу.

Довідково:

Раніше у XIX сторіччі замість платівок використовували змащений воском папір. У 1888 р. німецький інженер Берлінер запропонував використовувати в якості носія для звукозапису цинковий диск, вкритий тонким шаром воску, і апарат для відтворення звуку з цього диска – грамофон. Наприкінці XIX століття у американському місті Камдене відкрито першу фабрику грамплатівок. Інструментальної музики на тогочасному вінілі було мало, бо технології не дозволяли якісно записати та перенести звук такого типу, тому основний репертуар складали промови, марші, романси, пісні та вальси. Перша двостороння вінілова платівка з’явилася на початку XX століття – у 1903 році. Наприкінці 1920-х років почався новий етап в історії грамплатівок. Тоді були винайдені апарати для електроакустичного запису і відтворення звуку, а також поліхлорвінілова маса для виготовлення грамплатівок, що значно поліпшило якість звучання грамзаписів. Змінився і репертуар записів, значне місце в них посіли класичні твори оперної, камерної і симфонічної музики. Згодом, у 1948 році, вийшла перша платівка, яка дозволила насолоджуватись не тільки якісним, а ще й тривалим звучанням. Музику можна було слухати не кілька хвилин, а майже півгодини.

У 1957 – 1958 рр. в США – а згодом і в інших країнах – почався випуск стереофонічних грамплатівок, що дозволило отримати при відтворенні близьке до натурального об’ємне звучання, а наприкінці 1960-х – платівок, з яких можна відтворювати записи як в монофонічному, так і в стереофонічному варіантах.

Аби підсилити привабливість платівки та підняти ціну, її стали обгортати у паперовий конверт, а зовнішній бік почали оформляти художньо і всіляко оздоблювати.

Одним з перших записів української музики на грамплатівку був фрагмент з опери «Запорожець за Дунаєм», зроблений наприкінці ХІХ століття в Англії. У Львові перші платівки були записані у 1904 – 1905 роках та зберігаються у музеї Соломії Крушельницької.

Тепер мода на вініл повернулася: його слухають не лише затяті аудіофіли чи діджеї, але й звичайні любителі нестандартної форми для зберігання та відтворення музичних записів.

Українські шанувальники вінілу часто надають перевагу саме вітчизняним виконавцям, які випустили малими накладами вінілові версії своїх альбомів. Серед них: гурти ONUKA, ТНМК, Hardkiss, Океан Ельзи, Скрябiн та Джамала.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com