Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Хто, якщо не Я


«Хто, якщо не Я?» – тема засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві», присвяченого Міжнародному дню молоді, на платформі ZOOM.

Користувачі Ярмолинецької центральної бібліотеки переглянули та обговорили документальний фільм «Ти, б*, рота закрий» української режисерки Таїсії Кутузової. Це фільм про підлітка Сергія Чагарова, який у своєму селі під Києвом бореться з корупцією і потерпає від нападів з боку депутатів.

Керівниця кіноклубу Зоя Філіпенко перед переглядом фільму розповіла про кіноклуб Docudays UA «Право в об’єктиві» та документальне кіно, яке переглядають учасники на засіданнях; привітала учасників з прийдешнім Міжнародним днем молоді, який цьогоріч вперше відзначатиметься разом із усім світом 12 серпня відповідно до Указу Президента України від 28 липня 2021 року № 333/2021 «Про День молоді».

Учасники висловлювали думки з приводу питання «Хто такий громадський активіст?» аби згодом використати їх під час дискусії.

Після перегляду присутні обговорили права громадян: брати участь у засіданнях ради, виконавчих органів; на звернення; на інформацію та доступ до публічної інформації. Дискутували про виклики, які постають перед активістами; створення умов для реалізації громадських, економічних та культурних прав; корупцію, свободу та людську гідність.

Говорили про правові відносини у суспільстві, молодіжний активізм і закон, залучення молоді до прийняття рішень, що їх стосуються; взаємодію з органами влади; письмові звернення; ставлення до громадського активіста представників владних структур та мешканців населеного пункту; створення Молодіжної ради у територіальній громаді.

Альона Береза – голова ГО «Жіночий Антикорупційний Рух», представниця ГО «Інститут масової інформації в Хмельницькій області», громадська активістка розповіла про можливість долучати молодь до активізму; повідомила про те, що громадський сектор не оновлюється, залишились активісти з часів Майдану; говорила про зневагу до активістів та благодійну сферу.

«Щоб громадська діяльність була успішною, має бути доступ до інформації, якою володіють територіальні громади, відповідні органи та посадові особи», – сказала Регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України в Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

Анна Бенькалович – експертка, головна фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області повідомила інформацію стосовно надання правової допомоги Регіональним та місцевими центрами, які діють на Хмельниччині.

На завершення молодь поділилася враженнями від перегляду фільму.






 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com