Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Музика в камені: архітектурні перлини Поділля, України та Європи


Відбувся творчий вечір «Музика в камені: архітектурні перлини Поділля, України та Європи».

На захід завітали художники, краєзнавці, фахівці музейної справи, поети, мистецтвознавці, музиканти, модельєри: Едвард Міляр – художник, член Національної спілки художників України, академік Міжнародної академії фундаментальних основ буття та почесний професор Хмельницького національного університету; Радимир Міляр – художник, режисер, керівник ГО «Хранителі спадщини»; Тетяна Чигрин – музикант, викладачка фортепіано та концертмейстерка музичної школи № 1; Володимир Олійник – поет, літературознавець, видавець-редактор, культуролог, громадський діяч; Ірина Стасюк – лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів образотворчого мистецтва, учениця художньої студії «Відродження»; Наталія Бухтенко – викладачка естрадного співу музичної школи № 1 та ін.

Основна ідея зустрічі – привернути увагу творчістю художників, які намагаються своїми роботами зробити культурну спадщину й архітектуру ближчою до людей, до питання збереження архітектурних пам’яток, меценатства та можливостей залучення більшої кількості зацікавлених сторін для охорони та реконструкції.

Під час заходу презентували художні твори з зображенням архітектурної спадщини Поділля, України та Європи. Присутні мали можливість побачити твори Едварда Міляра, Неллі Павлової, Радимира Міляра, Ірини Стасюк, Наталії Колесник, Аліни Шевченко, Дмитра Барановського, Владислави Мельникової, Ірини Заспи та інших художників студії «Відродження»; архітектурні споруди, палаци, замки, костели міст Ізяслав, Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Сатанів, Чорний Острів, Самчики, Теребовля, Львів, смт Антоніни; пам'ятку Великобританії – Стоунхендж, що здіймається на Солсберійській рівнині, Середньовічні і готичні замки Чехії та Трансильванії, архітектуру Стародавнього Єгипту тощо.

Яків Павлович (член Національної спілки художників України, член Національної спілки журналістів України, художник-графік, дизайнер інтер’єрів) ознайомив з архітектурними проєктами, над якими працює сьогодні, а також в яких брав участь раніше.

Євгенія Богдан (мистецтвознавець, голова Подільського культурно-просвітницького товариства імені Ференца Ліста) ознайомила з творчістю Ф. Ліста. Вона поділилася дослідженнями про перебування Ф. Ліста на Поділлі і як це вплинуло на його творчість, виконавство.

Родзинкою вечора стало дефіле у костюмах та сукнях від модельєра Яни Герман. Костюми розроблялись для зйомки фільму Радимира Міляра «Хранителі Спадщини», що проходили в історичних місцях міста Кам’янець-Подільський.

Власну поезію, присвячену митцям, декламували: Тетяна Чигрин, Володимир Олійник, Ірина Стасюк.

Музичну сторінку вечора прикрасили вокальними номерами Наталія Бухтенко, Ігор Бабич. В їх виконанні прозвучали старовинні романси.





 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com