Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Хмельницька обласна наукова універсальна бібліотека

Дата проведення
28 березня 2018 року
о 14.00 год

Місце проведення
читальний зал ХОУНБ

Прес-анонс

Уроку мужності
«Відлуння тих далеких днів сльозами на очах блищить»
до 74-річниці звільнення Хмельницької області від нацистських окупантів.

Мета заходу: донесення інформації про героїчні сторінки історії рідного краю, проявлений героїзм наших земляків; виховання патріотичних почуттів, любові до батьківщини, поваги та пошани до тих, хто боровся за волю України.


Багато років минуло від незабутнього березня 1944 року, але й сьогодні величний подвиг воїнів Другої світової війни залишається невичерпним джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народу, своїй Батьківщині.

Хмельницька область (тоді – Кам’янець-Подільська) була звільнена від фашистських загарбників за перші три місяці 1944 року в результаті трьох послідовних операцій. В ході Житомирсько-Бердичівської операції (24.12.1943 – 14.01.1944), 1 січня було визволено перший пункт області – с.Ганнопіль Славутського району; 9 січня районний центр Полонне; з 16-18 січня місто Славуту. Закріпившись на півночі області, Червона Армія майже одразу розпочала іншу наступну операцію – Рівненсько-Луцьку (27.01–11.02.1944), основним досягненням якої стало визволення значного залізничного вузла та міста Шепетівка. 4 березня 1944 р. розпочалася Проскурівсько-Чернівецька операція (04.03–17.04.1944), в період 3-6 березня було звільнено до 500 населених пунктів області, в тому числі Ізяслав, Теофіполь, Ямпіль, Остропіль. 8 березня була звільнена Стара Синява, 9 – Красилів і Старокостянтинів, 11 – Волочиськ.

Особливо запеклі бої розгорнулися на підступах до Проскурова, в ніч на 25 березня проведено атаку безпосередньо на місто, по успішному завершенні якої Проскурів було звільнено. 26 березня 1944 р. звільнили Кам’янець-Подільський. В результаті боїв в період з 27 березня по 2 квітня, між Проскуровим та Кам’янцем-Подільським (район Дунаївці – Смотрич) війська Червоної Армії вийшли на беріг річки Дністер, звільнивши 4 квітня 1944 р. с.Жванець – останній населений пункт Кам’янець-Подільської області.

За підсумками Проскурівсько-Чернівецької операції, більше 15 тисяч воїнів отримали нагороди, а 18 воїнів – були відзначені золотими зірками Героя Радянського Союзу.

У заході візьмуть участь ветерани Другої світової війни, Почесні ветерани України, високоповажні ювіляри березня – Іван Іванович Бабак, генерал-майор танкових військ у відставці, почесний громадянин міста Хмельницького та Зельман Абрамович Єлевич, полковник у відставці, учасник бойових дій, уродженець Проскурова, члени Хмельницької обласної ради організації ветеранів України, студентська та учнівська молодь міста.

В ході заходу буде презентовано книжкову виставку «Відлуння тих далеких днів сльозами на очах блищить» приурочену до 74-річниці звільнення Хмельницької області від нацистських окупантів і документальну кінострічку «Визволення Проскурова».

За довідками звертатись:

тел. 65-25-58 відділ краєзнавства.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com