Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

До міжнародного тижня відкритого доступу


До міжнародного тижня відкритого доступу

До міжнародного тижня відкритого доступу в бібліотеці проведено майстер-клас по створенню вікі-статей у загальнодоступну вільну багатомовну онлайн-енциклопедію «Вікіпедія» та «День відкритих наукових видань».


24 жовтня - майстер-клас по створенню вікі-статей

Майстер-клас по створенню вікі-статей

23-29 жовтня 2017 р. увесь світ відзначає Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу, який проходить під гаслом «Open in order to…» – «Відкритий, щоб…».

Майстер-клас по створенню вікі-статей

В рамках цього Тижня бібліотека провела «Wikiday» – майстер-клас по створенню вікі-статей у загальнодоступну вільну багатомовну онлайн-енциклопедію «Вікіпедія». Долучитися до цього процесу зміг кожен бажаючий.

Під час майстер-класу учасники отримали навики редагування та створення статей у Вікіпедії: було перевірено, чи не написана обрана стаття, після чого створено власні облікові записи. Наступним кроком був сам процес написання статті. Перед збереженням написаного матеріалу учасники провели перевірку та коректуру тексту.

Завдяки учасникам майстер-класу Вікіпедія поповнилася на п’ять нових статей про відомих подолян.

Сподіваємося, що після отриманих знань, учасники майстер-класу будуть продовжувати самостійно наповнювати онлайн-енциклопедію цікавими та унікальними статтями.

Майстер-клас по створенню вікі-статей Майстер-клас по створенню вікі-статей Майстер-клас по створенню вікі-статей

26 жовтня - День відкритих наукових видань

День відкритих наукових видань

В рамках МІЖНАРОДНОГО ТИЖНЯ ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ, який цьогоріч проходить під гаслом «Open in order to…» - «Відкрий, щоб…..» в обласній універсальній науковій бібліотеці проведено День відкритих наукових видань.

День відкритих наукових видань

Валентина Маковська, заступник директора з наукової роботи звернула увагу на те, що Тиждень відкритого доступу – це подія, під час якої представники академічного середовища мають можливість спільно досліджувати потенційні переваги відкритого доступу, ділитися власними здобутками та надихати колег на те, щоб відкритий доступ став нормою в їх дослідницькому житті.

Надія Синиця, учений секретар ознайомила присутніх з відкритими бібліографічними та повнотекстовими базами даними Національних бібліотек України та можливостями розміщення там власних наукових публікацій.

Науковці з вищих навчальних закладів міста поділилися досвідом розміщення наукових досліджень на власних сайтах університетів; самостійному архівуванні результатів власних робіт у «хмарні» сховища, звідки будь-хто зможе їх отримати безкоштовно, та можливостями надати відкритий доступ до власної роботи шляхом публікації її в журналах відкритого доступу. Обговорили систему Індексу цитувань – інструменту, що оцінює вплив вченого або організації на світову науку, визначає якість проведених наукових досліджень. Також переглянули україномовні наукометричні бази.

Завідуюча читальним залом Галина Лісогор провела огляд наукових періодичних видань із фондів бібліотеки.

День відкритих наукових видань

У заході взяли участь науковці із вищих навчальних закладів міста, зокрема: директор економіко-правового коледжу МАУП, кандидат історичних наук, доцент Валентина Парандій, проректор з науково-педагогічної роботи кооперативного торговельно-економічного інституту, кандидат економічних наук Ярослава Мудра, доцент кафедри цивільного права університету управління та права, кандидат юридичних наук Марина Бориславська, начальник наукового відділу гуманітарно-педагогічної академії, кандидат педагогічних наук, доцент Богдан Крищук, заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Ігор Западенко, викладачі Хмельницького інституту МАУП, гуманітарно-педагогічної академії та студенти магістратури.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com