Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Літературній Україні - 90 років


Літературній Україні - 90 років Літературній Україні - 90 років
Літературній Україні - 90 років Літературній Україні - 90 років

З 27 березня у читальному залі гуманітарного профілю для широкого загалу читачів діє розгорнута виставка періодичних видань «Найстаріша газета письменників».

«Літературна Україна» – це покоління багатьох дуже відомих письменників, і тих, що її очолювали, і тих, хто пройшов її школу. У радянські часи і нині ця газета – голос української інтелігенції.

Перший номер видання під назвою «Літературна газета» побачив світ 21 березня 1927 року; 15 жовтня 2012 р. газета отримала високу відзнаку – її занесено до «Книги рекордів України» в категорії «Література» і визнано «найдавнішою україномовною українською літературною газетою, що виходить й нині».

Завдяки виваженій політиці збереження фондів, наша книгозбірня має значну ретроспективну глибину цього періодичного видання – зберігається воно з 1962 р. Як прийшла газета в долі окремих особистостей і яку роль відігравала в житті українського суспільства розповідають самі матеріали.

Як і кожне видання, що посіло значне місце в культурній і духовній біографії країни, «Літературна Україна» переживала різні часи. Гортаючи пожовклі сторінки, ніби занурюєшся в ті далекі роки. Яскраве відображення на сторінках газети знайшов рух шістдесятників, в1970-х рр. настали застійні часи так званого «тихого слова». У 1980-х рр. «Літературна Україна» багато зробила для становлення Народного руху, проведення перебудови. З кожним роком «Літературна Україна» стає ближчою до читача, доступнішою для людей, які фахово не займаються літературою, але цікавляться літературним життям.

Протягом багатьох років видання подає зразки творчості письменників і старшого, і молодого поколінь, дотримується нормального балансу між ними, і публікує гарну сучасну поезію. За останні роки газета дуже змінилася: урізноманітнилася тематика, порушуються гострі соціальні проблеми та все частіше на її сторінках публікуються наші подільські поети та письменники: В. Горбатюк, О. Радушинська, П. Маліш, П. Карась та ін.

«Літературній Україні» - 90. Подія ця не залишить байдужим нікого з численних шанувальників красного слова, діячів професійної та народної художньої творчості.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com