Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Світоч українського духу

«Титан духу і честі».

З 10 січня 2017 року у читальному залі бібліотеки діє виставка-відкриття «Світоч українського духу». (Про життя та творчість Петра Могили на сторінках періодичних видань).

Життя київського митрополита Петра Могили для багатьох людей ще й сьогодні є загадкою. Складною і суперечливою була доля цього визначного церковного та культурного діяча, що полишив слід в історії та культурі України. Про Могилу написано багато праць і в Україні і за кордоном. Незважаючи на свою високу церковну посаду (митрополит), Петро Могила не замикався у мурах монастиря, а розумів церкву, як один із засобів політичної й ідеологічної боротьби.

Метою виставки є ознайомлення читачів з життям та різнобічною діяльністю митрополита Петра Могили, визначення головних напрямів громадсько-політичної та культурно-просвітницької діяльності та значення Петра Могили у популяризації освіти серед українського населення у першій половині ХVII ст.

«Титан духу і честі».

На виставці «Світоч українського духу» представлені статті про мецената українського мистецтва, письменника і публіциста, який залишив близько 20 творів церковно-теологічного, полемічного, просвітницького, філософського та моралізаторського характеру; йому належить розробка і обґрунтування обрядів, характерних для життя українського суспільства того часу, скажімо, ритуалу вінчання. До експозиції увійшли матеріали дослідників життя і діяльності митрополита Петра Могили, які висвітлюють не тільки загальновідомі факти з його біографії, а й розповідають про маловідомі сторінки життя і діяльності святителя та видатного державного і політичного діяча України. На сторінках періодичних видань розповідається про багатогранну постать великого українця. Адже Петро Могила ввійшов в історію не тільки як богослов та проповідник, а ще й як знаний літератор, меценат, громадсько-політичний діяч.

Виставка діятиме до 18 січня 2017 року й розрахована на широке коло читачів


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com