Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Весняний вітер Павла Цибульського


Віртуальний краєзнавчий урок


Весняний вітер Павла Цибульського

24 червня виповнюється 100 років з дня народження Павла Даниловича Цибульського.

Його ім’я сьогодні мало відоме читацькому загалу і краєзнавчий урок, в певній мірі, сприятиме поінформованості користувачів про його життєвий і творчий шлях.

Народився Павло Данилович Цибульський 24 червня 1917 року в м. Кам'янець-Подільський в родині робітника шляхової дільниці.

Важко складалося молоде життя майбутнього письменника. Ріс він напівсиротою, бо батько не повернувся з громадянської війни. Щоб прогодувати себе і сина, мати взимку ходила до багатіїв «прати і мити», а влітку шукала заробітків у селах. Брала з собою і малого Павла. Тож Павло Цибульський з дитинства пізнав ціну шматка хліба. Та хоч і терпів нестатки, вчився добре. Серед учнів відрізнявся знаннями з літератури, найкраще в класі писав перекази.

Весняний вітер Павла Цибульського

Схильність до гуманітарних дисциплін визначила подальший життєвий шлях. Після школи поступив до Харківського газетного училища, а пізніше закінчив там же учительський інститут.

Здібний студент мав час і на навчання, і на заняття улюбленою справою.

Літературний хист відкрив дорогу до періодичних видань Харкова, де він почав друкувати свої перші літературні спроби. Павловський довгий час працював кореспондентом обласних та республіканських газет.

За родом занять багато роз’їзджав по Україні, спілкувався з колгоспниками, робітниками. За характером щирий, добрий, він легко заводив хороші стосунки з людьми. Тому і розкривалися вони повною мірою перед ним, повідували свої думи. Все це він використовував згодом у своїх творах.

1940 року Цибульський вступив до Українського комуністичного інституту журналістики (УКІЖ) у Харкові.

З 1942 року Павло Данилович – учасник Другої світової війни. Відступав, а згодом визволяв від ворога українську землю. За бойові заслуги нагороджений орденом Вітчизняної війни, медалями. По війні старший лейтенант Цибульський деякий час служив у Радянській Армії на території Австрії та Угорщини.

Хоч писати Цибульський почав у дев’ятнадцять років та проявляючи високу вимогливість до слова, не поспішав з книжкою. Лише в 1954 році дебютував першою збіркою «Весняний вітер». Критика схвально сприйняла вихід книжки, назвала письменника майстром розкутого ліричного письма, де розповідь про людей майстерно переплітається з авторськими роздумами.

У листопаді 1946 року Цибульський поїхав працювати кореспондентом газети «Радянський селянин» на Закарпаття. Пізніше очолював відділ літератури та мистецтва газети «Молодь Закарпаття», редакцію художньої літератури Закарпатського видавництва.

З 1958 року Павло Данилович Цибульський член Спілки письменників України.

Весняний вітер Павла Цибульського

У 1976 році, до 60-ліття письменника у видавництві «Молодь» вийшла збірка його вибраних оповідань «Гірське джерело». У цій книжці приваблюють розповіді про людей, зустрінутих письменником на нелегких фронтових дорогах: на Поділлі, в Закарпатті, інших місцевостях України.

Характерним для творчості письменника є те, що в багатьох творах він веде розповідь від першої особи. Цим прийомом підкреслює свою єдність з героями, розкриває духовні зв’язки, що існують між ними.

Павло Данилович відомий, насамперед, як автор «малої прози», збірок новел та оповідань. Але його перу належить і великий твір-роман «Вуличка на околиці міста», присвячений Поділлю. В ньому письменник хвилююче розповідає про своїх земляків, про їх нелегку долю, про тривожну молодість 20-30-х років. Власне, це автобіографічний роман, в якому крім низки виписаних героїв, з глибокою синівською ніжністю і любов’ю оспіваний образ матері – подільської трудівниці.

Павло Данилович мав намір продовжити роман, збирав матеріали, писав чернетки. Однак важка хвороба і передчасна смерть перешкодили здійснити задумане. 11 травня 1984 року письменника не стало.


Праці П.Д. Цибульського


  1. Акордеон з Клінгенталя: оповідання. – Ужгород, 1971. – 250 с.
  2. Весняний вітер. – Ужгород, 1954. – 140 с.
  3. Вечір у винарні Штрауса: Віденські оповідання. - Ужгород, 1956. – 159 с.
  4. Вуличка на околиці міста: роман. – Ужгород, 1973. – 284 с.
  5. Гірське джерело: оповідання. – К., 1969. – 168 с.
  6. Гори і люди: оповідання. – К., 1962. – 280 с.
  7. Дарек: оповідання. – Ужгород, 1961. – 55 с.

Література про П.Д. Цибульського


  1. Павло Цибульський // Письменники Радянської України: біобібліогр. довід. / упоряд.: О.Килимник, О. Петровський. - К., 1970. - С. 461.
  2. Павло Цибульський // 22 червня – 9 травня. Письменники України у Великій Вітчизняній: бібліогр. довід. – К., 1980. – С. 340.
  3. Цибульський Павло Данилович // Мацько В. Літературне Поділля: довід. і переклади. - Хмельницький, 1991. - С. 72
  4. Сваричевський А.В. Заодно з героями: Павло Данилович Цибульський // Подільської землі сини: зб. нарисів / упоряд. С.П. Пилявський, І.С. Чиж, В.П. Чижевський. – Хмельницький, 1993. – С. 119-121.
  5. Цибульський Павло Данилович // Л.В. Баженов Поділля в працях дослідників і краєзнавців XIX—XX ст.: Історіографія. Біобібліографія. Матеріали. - Кам'янець-Подільський, 1993. - С. 391.
  6. Цибульський Павло: [некролог] // Літ. Україна. – 1984. – 24 трав.

Підготувала:
Грицишина О.О.,
провідний бібліотекар
Центру регіональної і
правової інформації
Відділу краєзнавства


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com