Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Книжковий арсенал – 2017


24 травня у відділі виробничої літератури пройшов День нової книги «Книжковий арсенал – 2017» в рамках професійного свята працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України.

Мета заходу – забезпечити функціонування культури в ринкових умовах, видавати та пропагувати книги з розумінням її цінності, вміти її берегти і передавати з покоління в покоління як вічний духовний скарб народу.

Всіх бажаючих переглянути нову технічну книгу запрошуємо завітати до нашої бібліотеки. Нові книги у відділі виробничої літератури – це завжди подія, якої чекають поціновувачі технічної книги. Це завжди повідомлення про нові відкриття, впровадження ноу-хау, нанотехнологій, таємниці та відповіді, розробки, відкриття, Дні науки, профорієнтаційні уроки та ярмарки професій, нові схеми, подіумні модні тенденції, майстер-класи, екологічні квести, презентації учбових курсів та інші.

Довідково:

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року, щорічно в останню суботу травня.

Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з’явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України та суміжних країн, вона почала видання книг на кирилиці в тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.

Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом 1573-1575 р.р., а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (в 1574 р.), який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.

Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена в 1581 р. Острог став також першим в Україні центром видання тогочасної публіцистики, яку пізніші дослідники назвали «полемічною літературою».

Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 р., Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя.

Всього в Україні в 1574-1648 р.р. діяло 25 друкарень. Головними центрами видавничої діяльності були великі торговельні міста – Київ, Львів, Острог: тут були не лише кадри ремісників, книжників, редакторів, але й можливості ширшого збуту. При великих друкарнях були свої книгарні. Продажем книжок займалися також працівники друкарень, купці і крамарі, які розповсюджували книги разом з іншими товарами.


Книжковий арсенал – 2017 Книжковий арсенал – 2017 Книжковий арсенал – 2017

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com