Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Через ікону у світ духовності

Через ікону у світ духовності

У відділі мистецтв відбулася презентація персональної виставки художника-іконописця, заслуженого художника України Шерстинюка Леоніда Леонідовича «Через ікону у світ духовності». Відкриття виставки пройшло в дні найсвітлішого християнського свята – Воскресіння Христового.

Вітальним словом захід відкрила директор обласної наукової бібліотеки Надія Синиця.

Через ікону у світ духовності

Про історичні аспекти розвитку мистецтва іконопису, особливості, що відрізняли його від монументальних розписів, колористичні рішення, створення психологічного образу, знаходження найвиразніших композицій розповів історик, краєзнавець, архівіст, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України – Петро Слободянюк.

Привітали та побажали творчого натхнення колеги, представники обласної організації Національної спілки художників України Микола Мельничук, художник-графік, реставратор, іконописець, народний майстер декоративно-прикладного мистецтва та Яків Павлович, художник-графік, дизайнер, проектант, мистецтвознавець.

Проректор з науково-педагогічної роботи Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, доктор історичних наук, професор, заступник голови Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Юрій Телячий розповів про педагогічну діяльність Леоніда Леонідовича, мистецькі дослідження в галузі образотворчого мистецтва, залучення студентів до творчого росту.

Через ікону у світ духовності

Леонід Шерстинюк повідав про довгу кропітку працю та пошук творчого рішення для створення справжніх шедеврів, що представлені на виставці. Про реконструкційну та реставраційну роботу Ікони Пресвятої Богородиці Іверської, що була подарована монастирю у селі Коржівці Деражнянського району Хмельницької області.

Представлені в експозиції ікони – це відкриття нового в українському сакральному мистецтві, де відбувається актуалізація у двох вимірах – духовному та художньому; визначаються національні цінності, осмислюється минуле, стає відчутним дух давнини та сила традиції. Вражає стилістичне багатоманіття іконопису та його найвищі художні якості.

Привітати художника завітали друзі, студентська молодь, працівники закладів культури та користувачі бібліотеки, які відмітили природні властивості майстра –духовність, чистоту душі та віру – найголовніші риси, які притаманні творцям ікон, його естетичний смак. Зауважили, що своїми творами Леонід Леонідович збагачує духовне життя України.

Безліч позитивних емоцій, відчуття радості та духовне збагачення від незрівняних ікон отримають відвідувачі виставки «Через ікону у світ духовності», що експонуватиметься до 15 травня 2016 року у виставковій залі відділу мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки.

В ці передсвяткові дні відділ мистецтв перетвориться на територію, пронизану святістю, де ви зможете потрапити у атмосферу духовної краси сакрального мистецтва.


 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com