Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

Конституція України – гарант стабільності та розвитку


24 червня в бібліотеці пройшов День інформування «Конституція України-Основний закон держави», який підготовлено спільно з Хмельницькою обласною громадською організацією «Подільська правова ліга». В рамках проведення заходу відбулася презентація книжкової виставки «Конституція України – гарант стабільності та розвитку».

Виставка складається з 4-ох розділів.

У першому розділі «Конституція - мить історії навіки» представлена література, яка розповідає про споконвічне прагнення українського народу жити на своїй землі по своїх правилах і законах. Чільне місце на виставці займають основоположні документи: «Декларація про державний суверенітет України», «Акт проголошення незалежності України», «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького» складені в 1710 р. Цей документ, який пізніше дістав назву «Конституція Пилипа Орлика», вважають першою українською конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі. Увагу користувачів приверне до себе література, яка висвітлює політико-правові ідеї в Україні у ХІХ – на початку ХХ століття. Вони представлені «світоглядною конституцією» Миколи Костомарова, «Начерками Конституції республіки» Георгія Андрузького та іншими державними документами.

Другий розділ «Конституційний процес в Україні» розглядає етапи політико-правового пошуку стратегії розвитку нашої держави. До уваги відвідувачів – «Україна: історія Конституції» Миколи Томенка; 3-х томне видання «Конституція незалежної України, Документи, коментарі, статті» під редакцією Сергія Головатого, «Як приймалась Конституція України» Вадима Гетьмана, «Становлення правової держави: Україна 1991-2001 рр.» Богдана Футея та інші.

Третій розділ книжкової виставки «Держава. Право. Закон» досліджує гарантії прав і свобод людини і громадянина як одну з базисних для сучасної демократичної і правової держави, аналізує специфіку реалізації цієї функції, визначає перспективи розвитку системи правового регулювання в частині охорони і захисту прав людини в Україні.

Четвертий розділ книжкової виставки «Конституція: новий відлік часу» знайомить з конституційними реформами в сучасній Україні.

Виставка буде цікавою для користувачів бібліотеки, які вивчають національну історію нашої держави.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com