Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

WikiDay у бібліотеці !


Вітаємо переможців ! Оголошено переможців конкурсу "Бібліотечний WikiDay".

У номінації «Найкраща Wiki-стаття» переможцями стали п’ять авторів-учасників WikiDay у бібліотеці імені Миколи Островського:

Експертами «Вікімедіа Україна» відзначено ряд статей, які найбільш повно відповідають критеріям Вікіпедії. Серед найкращих авторів та статей є Аліна Возна з статтями «Хмельницькі мажоретки «Альфа»» та «Хмельницький сільськогосподарський ярмарок».


13 червня 2014 року в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Миколи Островського проведено конкурс «WikiDay» в рамках проекту «Вікіпедія» за програмою «Бібліоміст».

Метою конкурсу було сприяння поширенню знань про Хмельниччину завдяки використанню онлайн-ресурсів Вікіпедії та інформації про ресурси Вікіпедії серед користувачів бібліотеки та місцевих громад, показати важливість знань, що накопичуються і зберігаються у науковій бібліотеці у вигляді друкованих джерел інформації та їх вплив на формування контенту онлайн-ресурсу.

Бібліотека виступила організатором даного конкурсу. Створено команду бібліотекарів-тренерів, які опанували основи Вікіпедії і поділилися власним досвідом під час проведення конкурсу.

З метою поширення інформації та привернення уваги громадськості міста до конкурсу бібліотекарі провели ряд піар-заходів: підготовлено рекламну продукцію (листівки, інформаційний банер, запрошення), роздаткові матеріали з правилами користування ресурсами Вікіпедії та шпаргалки для новачка-вікіпедиста. У міському сквері імені Т.Г. Шевченка було проведено акцію «Долучайся до Wikiday», під час якої місцева громада дізналася про умови та дату проведення конкурсу. Крім того, інформацію про конкурс розміщено на веб-сайті бібліотеки, блозі читального залу, місцевому телеканалі tv 7+, в соціальних мережах Facеbook та Вконтакте.

Для інформаційного забезпечення учасників конкурсу підготовлено інформаційний стенд «Хмельниччина рідна, ти в світі єдина, велична моя Батьківщина!», на якому представлені краєзнавчі документи, що висвітлюють історичний шлях краю, його природу, екологічні проблеми, питання економіки, науки, освіти, культури тощо. Для зручності користування, документи були представлені за тематичними розділами: «Історія Поділля: від витоків до сьогодення»;
«Народознавство»;
«Історія населених пунктів»;
«Документи місцевої влади»;
«Природа, екологія і туризм»;
«Народне господарство»;
«Наука, освіта і культура»;
«Літературне життя».

У конкурсі взяли участь 10 учасників – науковці, краєзнавці, журналісти, фахівці музеїв, студентська молодь та активні громадяни, які створили по декілька вікі-статей до онлайн-ресурсу Вікіпедії.

На початку конкурсу учасникам презентовано інформаційний стенд «Хмельниччина рідна, ти в світі єдина, велична моя Батьківщина!», здійснено коротке ознайомлення з онлайн-ресурсом Вікіпедія, проведено реєстрацію учасників конкурсу. Далі розпочалась безпосередня робота над створенням вікі-статті, індивідуальні консультації по її створенню.

Теми створених статей були різноманітними та цікавими. Дописувачами стали:
Борис Кузіна - «Профспілки Хмельниччини», «Валерій Михайлович Грошко»;
Володимир Захар’єв - «Хмельницький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Конгрес літераторів України»;
Наталія Горденко – «Твій погляд» (про обласну молодіжну газету);
Сергій Шпаковський – «Рід Патонів»;
Людмила Данилюк - «Лупан Леонід Сильвестрович»;
Аліна Возна – «Хмельницькі мажоретки «Альфа»», «Хмельницький сільськогосподарський ярмарок»;
Дарина Петровська – «Слон (Хмельницький)»
Євгенія Жомірук - «Міхалевський Віталій Цезарійович»;
Ірина Кащук - «Ільїнський Валентин Михайлович»;
Галина Співак - «Антонінський парк».

По завершенню роботи над статтею учасники залишили свій коментар та лінк створеної статті на блозі «Бібліотечний автобан», заповнили реєстраційну форму учасника.

Значну інформаційну підтримку в створенні вікі-статті здійснив досвідчений вікіпедист Володимир Дишлевук, який протягом вікі-дня створив власну статтю «Літературно-меморіальний музей Анни Ахматової».

Під час конкурсу учасників переповнювали емоції та наштовхували на нові ідеї, щоб гідно представити Хмельниччину у новому контенті української Вікіпедії.

На заході були присутні представники місцевих ЗМІ, зокрема телеканалу tv 7+ та блогу «Інформаційний Хмельницький».

WikiDay

 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com