Закрити
фото
logo

   
X

Пошук по сайту

XVIII обласний форум «Книжкова весна на Хмельниччині


З нагоди відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права, промоції української книги і читання, з 22 по 23 квітня 2024 року відбувся XVIII обласний форум «Книжкова весна на Хмельниччині». Йому передувало обласне дослідження у гугл формі «Краща книга Хмельниччини – 2023», у якому взяли участь близько тисячі респондентів з 40 територіальних громад області, найактивнішими були із Хмельницької (10,5 %), Городоцької (6,7 %) міських ТГ; Антонінської (5,2 %), Новоушицької (5,1 %) селищних територіальних громад.

В рамках форуму у бібліотеках Хмельниччини відбувся 31 захід з популяризації творчості авторів-подолян, промоції читання, який відвідали понад 1400 осіб. Урочисте відкриття обласного форуму проходило у форматі круглого столу за темою «Книга Хмельниччини: видання, доступ, читання» за участю представників Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації, Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, ВГО Українська бібліотечна асоціація, письменників, видавців, бібліотек області, ЗМІ.

Програма обласного форуму була поділена на тематичні блоки, в центрі яких була книга війни, героїчні оборонці та незламні автори видань. Презентовано історичну трилогію Володимира Білінського «Герої України», біобібліографічний покажчик «Герої України – учасники російсько-української війни: Хмельницька область», біографічний літопис «Творча сотня «Рух до Перемоги», збірку воїна Збройних сил України Олександра Шенькарука «Птах і аритмія ночі», мистецько-просвітницький проєкт «Фортеця духу», збірки воєнної доби Ярослави Слободян.

В рубриці «Історія Поділля та його видатних людей» презентовано збірки Миколи Бурова та Сергія Ільчишина «Нариси з історії України та Поділля. І пол. ХХ ст.» довідник про завідуючих бібліотек для дітей Хмельницької області «Натхненні любов’ю до дытей»; літературно-краєзнавче видання ветерана бібліотечної справи Ольги Нагорної «Із щоденника бібліотекаря», розкрито неординарну особистість лікарів на зустрічі з кандидатом медичних наук, лікарем, поетом Олександром Янцаловським.

На форумі піднімалось питання подолання за допомогою книг мовних, фізичних, психологічних та духовних бар’єрів; презентовано путівник жестовою мовою Ганни Ткач та Ольги Рибак «Ручна-Зручна розмова»; переклади українською зарубіжних бестселерів у виконанні подолянки Ірини Савюк.

Палітра художньої літератури Хмельниччина презентувала дитячу, поетичну та прозову книгу в жанровому різноманітті авторів - подолян Наталії Поліщук, Ігоря Байдака, Марії Будзінської, Ірини Салій, Петра Старости, Ірини Костіної, Галини Виноградської, Валерія Власюка, Ірини Хібліної, Тетяни Безушко-Граб, Ольги Рибчинсько-Фіновської, уродженки Хмельниччини, Надії Гуменюк. Акцентовано увагу на виданнях лауреатів міжнародних та Всеукраїнських літературних премій, альманахах літературних об’єднань і творчих спілок Хмельниччини.

Завершено форум презентацією анотованого каталогу «Книга Хмельниччини – 2023» та відзначенням лауреатів читацького рейтингу.

Під час форуму до фондів Хмельницької ОУНБ авторами та видавцями подаровано понад 60 примірників нових видань. Хід проведення книжкового форуму висвітлювався засобами обласного та місцевого телебачень, соціальних мереж; публікації у мережі Фейсбук оприлюднено з гештегом #КнижковаВесна24.



 

© Хмельницька обласна універсальна
наукова бібліотека
e-mail: library.ounb.km@gmail.com